Koffie en duurzaamheid: Brandonno maakt het verschil

Elke organisatie is anders, maar in één opzicht zijn ze allemaal hetzelfde: koffie is de motor waar de medewerkers op draaien. Of de koffie nu door een barista wordt gemaakt of met pads of cupjes, koffie is altijd aanwezig. Maar wat veel mensen niet weten, is dat het proces van koffiebonen maken en verpakken geen milieuvriendelijk proces is. Brandonno brengt daar verandering in.

Waarom verpakking van koffie vaak niet duurzaam is

De meeste verpakkingen van koffiebonen of gemalen koffie bevat aluminium. Dit zorgt ervoor dat de verpakte producten vers blijven en langere tijd bewaard kunnen worden. Echter, aluminium is ook een erg vervuilend metaal. Het moet gewonnen worden uit bauxiet erts en vervolgens kost het heel veel energie om het te verwerken tot het materiaal dat in de verpakkingsindustrie kan worden gebruikt. Bovendien kan het aluminium uit de verpakking niet worden gescheiden en gerecycled.

Mono-plastic als duurzamer alternatief

In de zoektocht naar een minder vervuilende verpakking, stuitten we op mono-plastic. Het klinkt heel tegenstrijdig: plastic als duurzame oplossing, maar het is toch echt zo. Mono-plastic is gemaakt van maar één soort plastic, in tegenstelling tot de meest gangbare plastics in verpakkingen die bestaan uit een mengsel van verschillende soorten. Dat mengsel zorgt ervoor dat het plastic slecht te recyclen is en dus geen duurzame oplossing vormt. Mono-plastic is op een veel eenvoudiger manier opgebouwd, waardoor deze 100% recyclebaar is. Zo kan dit plastic steeds hergebruikt worden en gaan er geen kostbare grondstoffen verloren.

 

Samenwerking met Nederlandse Universiteiten

Hoewel mono-plastic al een flinke verbetering vormt ten opzichte van aluminium, is het nog steeds geen volledig CO2-neutrale oplossing. Daarom werken we samen met studenten van diverse Universiteiten in Nederland om een nog betere oplossing te ontwikkelen. Brandonno streeft ernaar om de hele keten rondom het verbouwen, verschepen en verpakken van koffie zo groen mogelijk te maken. Door elke stap goed onder de loep te nemen, zorgen we elke dag voor een meer duurzame oplossing.

Rainforest Alliance Keurmerk en ‘elke boon is goud waard’

Los van de verpakkingen, zijn we ook altijd op zoek naar andere manieren om koffie zo groen mogelijk te maken. Zo zijn we vanaf onze start al beloond met het Rainforest Alliance Keurmerk omdat we kunnen aantonen dat we alleen werken met boeren die zorgvuldig omgaan met het regenwoud en hun werknemers een goed leven bieden. Daarnaast selecteren we altijd de bonen die het meest smaakvol zijn: vaak de kleinste bonen. Waar de grotere koffiekopers deze vaak links laten liggen en dus laten vergaan, zien wij juist de potentie in deze smaakbommetjes!

Ook bewustere keuzes maken in je koffie?

De koffie die je in je organisatie aanbiedt moet niet alleen heerlijk smaken, maar moet (vinden wij) ook een bijdrage leveren aan een betere wereld. Met Brandonno kies je bewust voor een groene oplossing. Van de eerste kiem tot na het volledig recyclen van de verpakking en alles ertussenin: elke stap is zo duurzaam mogelijk en we blijven innoveren. Doe je ook mee?

Young carefree friends sitting on the ground at public park

Wat is Brandonno?

Italiaanse koffie met een geweten! Bij Brandonno houden we van stevige koffie. Koffie die je helpt om het maximale...

Radio interview

Onze eindbaas Eelco Duindam was in juli te gast bij het live zakenprogramma BoBizznizz van de regio-omroep van de...

She's always been a good listener

Reseller gezocht

Samenwerking is onze kracht Zonder onze gewaardeerde partners, resellers en distributeurs, zowel nationaal als...